De Financiële Toets bij Private Lease zelf uitvoeren
Aangepast aan Keurmerk Private Lease draagkrachtnormen 2022!
Om te toetsen of de lasten van een private lease auto gedragen kunnen worden door de nieuwe leasenemer wordt er bijna altijd een financiële toets of kredietcheck gedaan. Hiermee berekenen vaak externe kredietbureaus wat je maximaal kunt leasen. Dit wordt getoetst aan de draagkrachtnorm, dat is het bedrag dat de consument na aftrek van vaste lasten van het inkomen inclusief de private lease auto minimaal over moet hebben voor levensonderhoud. Hieronder laten we de draagkrachtnorm private lease voor 2020 zien. Wanneer er een update voor 2021 uitkomt zullen wij deze ook toevoegen in het artikel.
Wil je deze financiële toets zelf kunnen uitvoeren om te berekenen wat je maximaal mag leasen? Onderaan het artikel vind je de financiële toets calculator.
Deze draagkrachtnorm is voor private lease hetzelfde als voor elk andere lening bij de bank. De kredietcheck wordt dan ook door een extern bureau gedaan. Je moet veel documenten aanleveren en dan hopen dat het goedgekeurd wordt. Kan dit niet makkelijker vraag je je af? Gelukkig zijn sinds het Keurmerk Private Lease deze draagkrachtnormen openbaar en kunnen we dus ook zelf berekenen wat je maximaal voor een private lease auto kunt leasen.
Berekening van de draagkrachtnorm
De draagkrachtnorm wordt vanaf januari 2020 iets anders vastgesteld. Per leefsituatie wordt er naast de basisnorm ook een aanvullende opslag gerekend (te zien in bovenstaande tabel). De formule is dus:
Draagkrachtnorm = basisnorm + 15% * (netto inkomen – norm woonlast – basisnorm) + aanvullende opslag
Wat betekent dit dan precies? We leggen de variabelen hieronder uit:
- Basisnorm: Te vinden in bovenstaande tabel op basis van jouw leefsituatie
- Netto inkomen: netto maandelijkse inkomen op basis van kalendermaand zonder zorgtoeslag, vakantiegeld, kinderbijslag, reiskostenvergoeding etc.
- Woonlast: werkelijke maandlast voor huurders en netto maandlast voor huiseigenaren incl andere lasten zoals lopende andere financieringen.
- Evt Financieringslasten: Maandelijkse last van ten minste 2% van totale bij lopende kredieten of roodstanden op rekeningen. Bij private lease mag je uitgaan van 2%.
Een rekenvoorbeeld (bijgewerkt voor 2022)
Klinkt ingewikkeld? Het valt mee. Neem de volgende situatie:
- Leefsituatie: Alleenstaand (basisnorm 847 euro)
- Netto inkomen: 2500 euro per maand
- Netto woonlast: 800 euro
- Kredieten: 15.000 (hier mag je 2% van nemen dus 300 euro)
De draagkrachtnorm bedraagt dan volgens de formule:
847 + 0,15 * (2500 – 229 – 847) + 42 = 1103 euro
Vrije Ruimte voor private lease berekenen
Dit betekent het volgende voor de vrije ruimte om een private lease contract af te sluiten:
Vrije ruimte = netto inkomen – woonlasten – financieringslasten – draagkrachtnorm
Dus in ons voorbeeld: 2500 – 800 – 300 – 1103 = 297 euro. Doordat volgens de BKR regels een private lease contract voor 65% meetelt betekent dat die 297 euro dus 65% is van de totale leasetermijn (incl. BTW). Dit betekent dat de aanvrager een private lease auto van maximaal 457 euro per maand mag leasen (want 457 * 65% = 297 euro).
Er zijn dus best een aantal stappen die je moet doorlopen bij de kredietcheck, maar als je alles onder elkaar opschrijft is het voor iedereen te doen! Om het makkelijk te maken vind je hieronder de financiële toets calculator waarmee je kunt berekenen wat je maximaal kunt private leasen voor jouw budget.
Onze andere calculators proberen?
Bekijk ook eens onze andere rekentools: